התחדשות עירונית

התחדשות עירונית- פתרון יעיל למצוקת הדיור 

בשנים האחרונות, אנו עדים להוצאת מאות פרויקטים לפועל של נדל"ן מסוג התחדשות עירונית. בגלל תמריצי הבנייה שהוסדרו וחלק רב מהם עדיין עודכן בתכנית מתאר ארצית (תמ"א), הכוללת את היתרון האדיר של ניצול נכון במשאבי הקרקע לצורך מגורים. כולנו מכירים את בעיית הדיור  ולכן הוצאו לפועל תכניות ופרויקטים כמו תמ"א 38 ב', אשר מטרתם היא פינוי בינוי של בנייני מגורים ישנים בעלי מעט קומות שהמטרה בהם היא בנייה לגובה של הרבה קומות בדרך כלל, בין 12-14 ואף יותר, כך שמצוקת הדיור תיפתר, הן בגלל ניצול המקום והן בגלל ההיצע שיתחיל להיות זמין יותר, במיוחד בערים הגדולות, בהן קשה למצוא נדל"ן לרכישה. כאשר הורסים בניין מגורים ישן ובונים תחתיו חדש, בונים על פי התקנים החדשים המיועדים רעידות אדמה  שעל פי המידע של הסיסמולוגים, יגיעו תוך שנים ספורות לישראל.
הנושא של התחדשות, קיים בארצות שונות, בהם הצפיפות היא גבוהה, כגון: אנגליה, ארה"ב, סין ועוד. ישנה תרומה רבה, הן לדיירים של המבנים הישנים שמקבלים דירות חדשות עם ערך הרבה יותר גבוה מהדירה הקודמת והישנה והבניין הישן בו הם גרו קודם להוצאת התכנית וליישומה.

אלמנט הזמן – הגורם המכריע בהתחדשות עירונית

בפרויקטים מסוג זה אלמנט הזמן, הנו גורם מכריע. יזמים ודיירים של מבנים ישנים, נמצאים בתהליכים ארוכים ומייגעים שתחילתם המשא ומתן שמתנהל בין שני הצדדים והסכם שמחייב את רוב הדיירים בהתחלת פרויקט זה. הרבה דיירים חוששים להפקיד את דירותיהם שהם הנכס היחיד שלהם בידיהם של יזמים וחברות בנייה שונות בגלל הבטחות שלא ימומשו. לרוב יזם ידוע ורציני, יעניק את הביטחונות הבנקאיים וימצא דיור זמני לדיירים על חשבונו, עד תום הבנייה. לבטים של דיירים בניני המגורים הישנים, עלולים לעכב לא מעט, את הליך הבנייה.
המטרה העיקרית של התחדשות עירונית היא, מצד אחד חיזוק המבנים וחידוש הבנייה ומצד שני, תוספת של בנייה ושיפוץ חזות הבניין הישן, מה שיעניק עוד דירות לאלה המתקשים למצוא דיור הולם בערים הגדולות.. ישנה תכנית גדולה להרחבת פרויקטים ותכנון הבינוי במסגרת ההתחדשות. תהיינה תוספות צפוניות של תמ"א 38, צפי של 760,000 דירות. בכל אזור גוש דן, צפויה תוספת של 380,000 דירות ועוד כ- 40,000 דירות יחידות בבת ים. בירושלים וסביבתה, ישנו צפי של 100,000 יחידות דיור ועוד 140,000יחידות דיור, באזור הדרום.

גיוון סוציו-אקונומי באמצעות ההתחדשות העירונית

אחת המטרות הטובות בהתחדשות העירונית, הנה מניעת הזדקנות האוכלוסייה ולגיוון סוציו-אקונומי, כך שהאוכלוסייה בבניין המגורים המחודש, תכיל מגוון גילאים ומעמד סוציו-אקונומי מגוון. על מנת לענות על היעדים החברתיים, יש לקבוע יעדים פיזיים שייגזרו מהיעדים החברתיים, כגון מהו אופי הבינוי, הגובה, הצפיפות הנגזרת ממנו. כאשר מדובר על בנייה גבוהה כמו בתכנית תמ"א 38 ב', מדובר גם על תחזוקה גבוהה ולכן, יש לעשות את כל שניתן, בכדי שדיירים מקומיים, יוכלו להתגורר בבניין המחודש או החדש ולעמוד בהוצאות התחזוקה. הדבר המומלץ ביותר בהתחדשות העירונית הוא, לשלב בנייני מגורים בגבהים שונים, כך שגובה הבניינים החדשים, לא יעלה על 9 קומות.

היזמות הנחשבת ביותר בפרויקט ההתחדשות העירונית

יש לדעת מי היזם שמעוניין לקחת על עצמו את פרויקט התחדשות, לחקור ולדעת אילו פרויקטים הוא כבר ביצע. אחת מחברות היזמות הגדולות בארץ היא רפאל נדל"ן שהיא זרוע היזמות והבניה שכולל התמחות בהשבחה של פרויקטים מורכבים בארץ ובחו"ל. רפאל נדל"ן, דואגת לשימוש בטכנולוגיות הבנייה המתקדמות ביותר, תיעול וניצול האנרגיה הירוקה.

קראו עוד: חיזוק מבנים


נשמח לענות על כל שאלה