חיזוק מבנים
חיזוק מבנים – ההזדמנות שלכם לשפץ ולהעלות את ערך הדירה ובניין המגורים
לכל מבנה, יש טווח חיים, אם זה מבנה מגורים, תעשייה או מבנה ציבורי. כולנו חושבים כי בנייה עם בטון וברזל, מחזקת לנצח מבנים שונים, אך זה אינו כך כלל וכלל. החומרים הללו, נתונים לבלאי וחשופים לנזקי מזג האוויר וכן לרעידות אדמה שחלק מהן, אינן מורגשות, אך הנזק למבנים נגרם. ניתן לראות התיישנות של מבנים, כאשר ישנם סדקים בולטים בהם, טיח מתקלף ונופל, קורות הבניין נחלשות ועוד תופעות שונות. במקום שתהרסו את הבניין, ניתן לחזקו באמצעות תכנית התחדשות עירונית או מי שמכיר אותה במילים אחרות תמ"א 38 א'. מדובר על תכנית חיזוק מבנים. ישנם הרבה בניינים ישנים שמהווים סכנה ממשית הן לדיירים והן לעוברים ושבים. ישראל, נחשבת לאזור פעיל מהבחינה הסייסמוגרפית, מה שמעלה את הסיכוי לרעידות אדמה בגלל קרבתה לאזור השבר הסורי אפריקני.
ישנו איום ממשי של רעידת אדמה חזקה מאוד, כמו זו שהתרחשה בישראל בשנת 1927 וגרמה להרס רב בערים כמו: צפת, לוד וטבריה. על פי תחזית המדענים, קיימת אפשרות שהיא יותר מסבירה לעוד רעידה או רעידות כאלה. בגלל שהאיום הוא ממשי, הממשלה הוציאה את התכנית, בכל בניינים המגורים הישנים בארץ, ישנו צפי של תכנית חיזוק המבנים, כך שכולם יהיו מכוסים מפני רעידת אדמה. התקן הישראלי, שנועד לחזק מבנים נגד רעידות אדמה, נכנס לתוקף כבר בשנת 1975. כבר בשנת 1980, כבר החלו דרישות לעמידה בתקן, מה שיגדיר את עמידותם של המבנים ומיגונם בפני רעידות האדמה.
חיזוק מבנים מענה הולם לבניינים ישנים – תמ"א 38 א'
ישנם עדיין מבנים ישנים משנות ה- 80 שאינם עומדים בתקן 413 ויכולים להוות סכנת חיים. הרבה יזמים קיבלו עידוד מהמדינה ליישום תכנית מתאר אזורית (תמ"א 38 א') אשר מאפשרת חיזוק מבנים ישנים בהתאם לדרישות התקן. היזם עצמו מרוויח מכך, שהוא בונה עוד שתי קומות וחצי והרווח שלו יהיה ממכירת הדירות שייבנו מקומות האלה. במקרה זה, כולם נהנים מחיזוק המבנה, הן הדיירים שזכו לשיפוץ המבנה והדירות שלהם והן היזם שנהנה מרווחים ממכירת יחידות הדיור בקומות החדשות.
מה כוללת תכנית מתאר ארצית 38 א'?
כאשר מדובר על תכנית חיזוק מבנים, במסגרת תמ"א 38 א', התכנית תכלול:
- חיזוק שלד הבניין ועמודיו
- חיזוק היסודות של הבניין
- חיזוק בטון, בלוקים ותיקון סדקים
- תיקוני טיח, עבודות שפכטל וצביעה מחדש של המבנה.
כחלק מהחיזוק, מומלץ כי היזם יערוף שיפוץ מקיף, אשר יכלול טיח חיצוני, מה שיעלה את ערך הבניין ויגרום לו להיראות חדש ורענן יותר. כחלק מהשיפוץ וחיזוק המבנה, הקבלן או היזם, יחליף את התשתיות, ישפץ את לובי הבניין, את החניונים ואת הגינה המשותפת של דיירי הבניין. תכנית תמ"א 38 א' מעודדת בעלי דירות וקבלנים לחזק את בנייני המגורים מפני אסונות טבע כגון רעידות אדמה תמורת זכויות הבנייה על גג הבניין. הדיירים מתוספות של ממד, מרפסות ועוד. דיירי הבניינים, יעדיפו יזמיות גדולות ומוכרות, אשר כבר ביצעו פרויקטים מסוג זה ויהיו מעוניינים אף לראות מה בוצע בהם, כך שיוכלו לקבל את התמונה המלאה, כיצד ייראה בניין המגורים שלהם לאחר תום הפרויקט. הרבה דיירים במבנים השונים, יהיו מעוניינים גם בערבויות בנקאיות בגובה שווי דירתם, עד סיום הפרויקט.
חיזוק מבנים – לא יעלה כסף לדיירים
עלויות שיפוץ של מבנים ישנים בארץ, עלולות להגיע לסכומי עתק כך שאין אפשרות לבעלי הדירות והמדינה, לממן את השיפוצים הרבים במבנה וביחידות הדיור הקיימות בו. על מנת לפתור את הסוגיה הזו, יצאה המדינה בתכנית, המעודדת שיפוץ מבנים ישנים. בתכנית זו, ממנים הקבלנים והיזמים את עבודת חיזוק מבנים ישנים, תוך שיפוץ והרחבה בתמורה להיתרי בניה. רפאל נדל"ן הנה אחת החברות המובילות בתחום חיזוק המבנים הקיימים וכן הריסת מבני מגורים ישנים ובניית בנייני מגורים חדשים, חברת רפאל נדל"ן, ברפאל נדל"ן, חותרים לצמיחה באופן מתמיד תחת רווחיות סבירה וצמצום הסיכונים עד לרמה המזערית ביותר. ההתחייבות של רפאל נדל"ן כלפי לקוחותיה היא ערך עליון שהחברה מתחייבת לעמוד בה ולקיימה במלואה. לחברה, גב כלכלי חזק, המאפשר בנייה ויישום של פרויקטים שונים שביניהם ישנם פרויקטים של התחדשות העיר באמצעות חיזוק ופרויקטים של פינוי ובינוי.
נשמח לענות על כל שאלה